Hyvät Pohjois-Karjalan puutarhayhdistyksen jäsenet!

Yhdistyksen hallitus kokousti viime viikolla tämän kevään trendin mukaisesti etäyhteydellä. Keskustelimme tulevan kesän ohjelmasta ja mietimme, miten olisi viisautta toimia tässä tilanteessa, kun koronaviruksen kulkua ei kukaan pysty ennustamaan. Koska päädyimme tekemään ohjelmaamme muutoksia, lähetämme poikkeuksellisesti jäsentiedotteen kaikille jäsenille näin kesän kynnyksellä. Niille jäsenille, joille jäsenrekisterissämme on sähköpostiosoite, tiedote menee sähköisenä. Paperinen tiedote lähetetään kaikille niille jäsenille, joilla sähköpostiosoitetta ei ole.

Retket ja matkat

Päädyimme siihen, että heinäkuun ’Kainuun puutarhahelmet’ -retki ja elokuunHistorian havinaa ja uusia tuulia’ – puutarha- ja kulttuurimatka Helsingin seudulle perutaan tältä kesältä ja siirretään kesälle 2021. Visbyn matkahan peruttiinkin jo aiemmin keväällä ja sekin on suunnitelmissa toteuttaa ensi vuonna. Olemme pahoillamme näistä muutoksista ja aiheuttamastamme harmista, mutta katsoimme matkojen perumisen nyt järkevimmäksi vaihtoehdoksi. Jos olette jo maksaneet matkan, niin pyydämme maksun palauttamisesta sopimiseksi olemaan ystävällisesti yhteyksissä

  • Kainuun matkan osalta Anja Turuseen sähköpostitse m.i.turunen@gmail.com tai puhelimitse iltaisin ja viikonloppuisin p. 050 435 1537.
  • Helsingin seudun matkan osalta Anna-Leena Martikaiseen sähköpostitse annaleenallepostia@gmail.com tai puhelimitse iltaisin ja viikonloppuisin p. 050 3766 379.

Piha- ja puistokävelyt

Piha- ja puistokävelyjen toteuttamisesta tiedustelimme kävelyjen vetäjien ja pihojen omistajien mielipidettä, ja tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että suurelta osin etenemmekin ohjelman mukaisesti. Tämä tietysti edellyttää, että koronavirustilanne pysyy seudullamme rauhallisena, eikä yleisiin ohjeistuksiin tule tiukennuksia. Tämänhetkiset ohjeet mahdollistavat alle 50 hengen kokoontumiset, kun turvaväleistä ja hygieniasta pidetään huolta. Sosiaalisia kontakteja tulee kuitenkin välttää, jos tuntee itsellään vähäisiäkään sairauden oireita, minkä lisäksi riskiryhmäläiset harkitsevat huolellisesti omaa osallistumistaan tapahtumiin.

Näin sähköpostitse saamme varsin lyhyelläkin varoajalla ilmoitettua muutoksista, joten seuratkaa sähköpostianne. Lisäksi voitte toki tiedustella asiaa kunkin kohteen esittelytekstin yhteydessä mainitulta yhdistyksen hallituksen edustajalta eli piha- ja puistokävelyvastaavalta. Muistutamme vielä, että piha- ja puistokävelyt on tarkoitettu vain yhdistyksen jäsenille seuralaisineen, eikä niihin tarvitse ennakkoilmoittautua.

Kohteiden tarkemmat kuvailut ja ajo-ohjeet löydätte helmikuussa lähetetystä jäsenkirjeestä, minkä lisäksi laitamme teille perinteiseen tapaan ”muistutusviestin” muutamaa päivää ennen tapahtumaa. Tämän kesän tarkennettu ohjelma on seuraavanlainen:

KESÄKUU

Maanantaina 15.6.2020 klo 18:00 puistokävely Joensuun kasvitieteellisessä puulajipuistossa toteutuu suunnitellusti. Puistokävelyvastaavana toimii Anja Turunen, p. 050 4351 537.

Maanantaille 22.6.2020 suunniteltu puistokävely Joensuun Vapaudenpuistossa siirtyy syyskuulle.

HEINÄKUU

Sunnuntaina 5.7.2020 vietetään Avoimet puutarhat -päivää.

Maanantaina 6.7.2020 klo 18:00 puistokävely Joensuun Ruusupuistossa toteutuu suunnitellusti. Puistokävelyvastaavana on Kirsi Kortelainen, p. 050 359 0353.

Maanantaina 13.7.2020 klo 18:00 tutustuminen Kaksolan marjatilaan Outokummussa toteutuu suunnitellusti. Pihakävelyvastaavana on Kaija Mattila, p. 040 737 9747.

Maanantaina 27.7.2020 klo 18:00 pihakävely Galleria Tienkorvan puutarhassa Kiteellä toteutuu suunnitellusti. Pihakävelyvastaavana on Elli Ruutiainen, p. 050 5399 186.

ELOKUU

Maanantaille 10.8.2020 Utran Siirtolapuutarhaan suunnitellun pihakävelyn toteutumisesta ja kohteista ilmoitamme elokuun alussa.

SYYSKUU

Tiistaina 1.9.2020 klo 17:00 tavataan puistokävelyn merkeissä Joensuun Vapaudenpuistossa. Puistokävelyvastaavana on Tiina Hintikka, p. 045 699 1072.

Tervetuloa mukaan puisto- ja pihakävelyille!

Liitteenä on vielä Puutarhaliitosta tullut ’Ekotekoja puutarhassa’ -viesti, jonka lopussa on mainio kuvavinkki hyönteishotellin rakentajille.

Toivotamme teille oikein hyvää loppukevättä ja alkavaa kesää,

P-K:n puutarhayhdistyksen hallitus

Koronaviruksen aiheuttamat muutokset

Hyvät puutarhayhdistyksen jäsenet!

Koronaviruksen jatkaessa etenemistään on meidänkin syytä tehdä muutoksia tulevan kevään ja kesän ohjelmaamme. Maanantaille 6.4.2020 suunniteltu ‘Karjalan kasviaarteet’ -esitelmä on peruttu. Alustavasti olemme sopineet sen siirtämisestä tulevalle syksylle. Tästä viestittelemme tarkemmin seuraavassa jäsenkirjeessämme elokuussa.
Ruusujen aikaan -puutarhamatka Visbyhyn joudutaan valitettavasti perumaan. Matkanjärjestäjän ehtojen mukaan matka on mahdollista peruuttaa kuluttomasti tämän viikon aikana, ja ajattelemme, että tässä tilanteessa on viisautta toimia varman päälle. Suunnitelmissamme on kuitenkin toteuttaa matka ensi vuonna. Kesälle suunniteltujen piha- ja puistokävelyjen toteutumisesta viestitämme lähempänä.
Helsingin seudulle suuntautuvan kulttuuri- ja puutarhamatkan ‘Historian havinaa ja uusia tuulia’ viimeinen ilmoittautumispäivä on ke 10.6., joten sen osalta voimme jäädä vielä seuraamaan tilannetta. Palaamme asiaan viimeistään toukokuussa.
Kainuun puutarhahelmet -matkan viimeinen ilmoittautumispäivä on 12.7., joten siihen liittyen palaamme viimeistään kesäkuussa.
Jos teille tulee kysyttävää em. tapahtumiin liittyen, niin pyydämme ystävällisesti olemaan yhteyksissä siihen hallituksen jäseneen, joka ottaa vastaan ko. retkelle/matkalle ilmoittautumiset tai on nimetty muutoin tapahtuman vastuuhenkilöksi. Nämä tiedot löytyvät jäsenkirjeestämme.
Toivomme teille kaikille voimia tähän poikkeustilanteeseen!
P-K:n puutarhayhdistyksen hallitus

Ma 15.6.2020 klo 18.00 Kasvitieteellinen puistokävely Joensuun kasvitieteellisessä puulajipuistossa eli Linnunlahden arboretumissa

Ma 15.6.2020 klo 18.00 kasvitieteellinen puistokävely Joensuun kasvitieteellisessä puulajipuistossa eli Linnunlahden arboretumissa

Tutustumme arboretumiin biologi Kimmo Soppelan johdolla. Arboretum on kooltaan yli 70 hehtaaria ja siihen sisältyy yli 30 istutetun puu- ja pensaslajin lisäksi suojeltavia luontokokonaisuuksia. Alueella on mm. erilaisia alppiruusuistutuksia. Puiston erikoisuutena on promootiopuistoalue, johon on istutettu vuodesta 1989 alkaen yliopiston kunniatohtoreiden nimikkopuita kyltteineen.

Kierros kestää n. 1h, varusteena sään mukainen vaatetus ja jalkineet. Opastettu puistokierros alkaa Honkaniemen uimarannan pysäköintialueelta, jonne se myös päättyy, joten autot ja pyörät voi jättää sinne kierroksen ajaksi. Pysäköintialueelle pääsee Vainoniementietä pitkin, jolle käännytään Heinäpurontieltä Botanian vierestä. Vainoniementien risteyksessä sijaitsee arboretumin opastetaulu. Puistokävelyvastaavana toimii Anja Turunen, p. 050 4351 537.

 

Ma 22.6.2020 klo 18.00 puistokävely Joensuun Vapaudenpuistossa

Ma 22.6.2020 klo 18.00 puistokävely Joensuun Vapaudenpuistossa

Oppaanamme toimii kaupungin viherrakennuttaja Hannu T. Holopainen. Kaupungintalon ja torin välissä sijaitseva Vapaudenpuisto kunnostettiin vuonna 2019, jolloin puistolle palautettiin sen vanha ilme. Puiston perusparannuksen lähtökohtana oli kunnaninsinööri Rope Taivaisen alkuperäinen puistosuunnitelma vuodelta 1923. Alue tunnettiin Nelikulmapuistona jo 1800-luvulla. Tässä historiallisessa puistossa on edelleen muotopuutarhalle tyypillisiä käytäväakseleita, vesiaihe, patsaita sekä kukkaistutuksia. Kokoonnumme aluksi Vapaudenpatsaan juurelle. Puistokävelyvastaavana on Tiina Hintikka, p. 045 699 1072.

Su 5.7.2020 Avoimet puutarhat

Su 5.7.2020 Avoimet puutarhat

Puutarhaliiton puutarhayhdistystoimikunta, Svenska Trädgårdsförbundet rf ja Kotipuutarha-lehti organisoivat Avoimet puutarhat -teemapäivän tänä vuonna yhdeksännen kerran. Puutarhaharrastajat eri puolelta maata lähtevät tuolloin liikkeelle kokemaan elämyksiä ja vaihtamaan kokemuksia. Oman puutarhan voi ilmoittaa mukaan tapahtumaan www.avoimetpuutarhat.fi -sivujen kautta. Ilmoittautuminen alkaa kohta puoliin ja on mahdollista aina toukokuun loppuun asti.

Ma 6.7.2020 klo 18:00 puistokävely Joensuun Ruusupuistossa

Ma 6.7.2020 klo 18:00 puistokävely Joensuun Ruusupuistossa

Joensuun Ruusupuistoon meidät johdattelee puiston suunnitellut kaupunginpuutarhuri emeritus Kai Ahmio. Reilun hehtaarin laajuinen puisto sijaitsee Penttilänrannassa. Sinne on istutettu yli sata eri pensasruusulajiketta ja lisäksi muita koristekasveja. Yksittäisiä ruusupensaita on noin 900. Kaupunki on rakentanut puiston paikallisten lionsklubien aloitteesta ja lionsklubilaiset ovat talkoovoimin istuttaneet ruusuistutukset puistoon keväällä 2016. Klubilaiset vastaavat edelleen ruusuistutusten hoidosta. Myös puutarhayhdistyksellä on alueella oma nimetty ruusuryhmä Rosa glutinosa-lajia (nystyruusu).

Puistoon pääsee Penttilän suunnasta kävellen tai pyörällä Suursahankatua pitkin, jonka alussa Penttilänkadulta käännyttäessä on autojen pysäköintipaikka. Hukanhaudan suunnasta puistoon pääsee Kuhasalonkadun kautta. Kadun päästä on kulkuyhteys ruusupuistoon johtavalle puistoreitille. Puistokävelyvastaavana on Kirsi Kortelainen, p. 050 359 0353.

 

Ma 13.7.2020 klo 18:00 tutustumme Kaksolan marjatilaan, Outokumpu.

Ma 13.7.2020 klo 18:00 tutustumme Kaksolan marjatilaan,  Outokumpu.

Kaksolan tila tarjoaa marjanpoimintaa, majoitusta, mehuasemapalvelua ja elämyksiä puhtaan ja luonnonkauniin Juojärven rantamaisemissa. Pienenä keitaana keskellä tilaa on luonnonmukaisesti hoidettu italialaisvaikutteinen yrttitarha, jossa on noin 50 mauste- ja lääkekasvia. Kaksosen suku on asunut tilalla vuodesta 1884 ja nykyinen isäntä Jaakko Kaksonen on heidän jälkeläisensä suoraan alenevassa polvessa. Pihapiirissä on säilynyt historiallisia rakennuksia kuten riihi, puimalato, aitta ja nuottakota. Vanha aitta palvelee tilapuotina ja tilamuseona.

Parkkeerausohjaus paikan päällä. Pihakävelyvastaavana on Kaija Mattila, p. 040 737 9747.

 

La 18.7.2020 Kainuun puutarhahelmet

La 18.7.2020 Kainuun puutarhahelmet

Lähdemme Joensuusta matkailupysäkiltä (Kirkkokatu) klo 7:00 kohti Sotkamoa ja Kajaania. Tämän jälkeen pysähdymme tarvittaessa Uuron ABC:lla, Kontiolahden kk:n linja-autoasemalla ja Juuan ABC:lla. Ensimmäinen vierailukohde on Korpijärven puutarha-arboretum, jossa nautitaan myöhäinen aamiainen ja tutustutaan arboretumiin. Timo ja Elina Niskasen ylläpitämässä viehättävässä puutarhassa on puita, vanhoja perennoja ja hedelmäpuita. Seuraava kohde on Sotkamon taimisto www.perhospuutarhuri.fi Perhospuutarhuri on erikoistunut kasveihin, jotka lisäävät luonnon monimuotoisuutta. Siellä kasvatetaan erityisesti perennojen taimia, mutta myös kaksivuotisia, kesäkukkia, köynnöksiä sekä puita ja pensaita. Lounaan nautimme Sotkamossa ravintola Messissä, josta lähdemme kohti Kajaania ja Elsa ja Samuli Jääskelän puutarhaa. Piha koostuu alueista, joissa kasvatetaan ruokaa, laitetaan ruokaa ja syödään ruokaa. Kaikki on itse tehtyä ja kierrätystä harrastetaan niin kasveissa kuin materiaaleissa. Jääskelöillä juomme myös kahvit ennen kuin lähdemme kotimatkalle. Joensuussa olemme noin klo 21:30.

Matkan hinta on jäsenille 57 euroa ja ei-jäsenille 77 euroa. Hinta sisältää linja-autokuljetuksen, aamupalan, lounaan noutopöydästä ja iltapäiväkahvit. Sitovat ilmoittautumiset Anja Turuselle viimeistään su 12.7.2020 joko sähköpostitse anja.m.i.turunen@gmail.com tai puhelimitse iltaisin ja viikonloppuisin p. 050 435 1537. Ilmoita samassa yhteydessä erityisruokavaliot ja jos toivot istumapaikkaa bussin etuosasta matkapahoinvointiin tms. liittyen. Matka järjestyy, jos lähtijöitä on 35. Mukaan mahtuu 48 henkilöä. Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla matka viimeistään su 12.7. yhdistyksen tilille P-K:n osuuspankki FI36 5770 0520 0113 44. Viestikenttään kirjoitetaan ’Kainuun puutarhamatka’ ja lähtijän nimi / lähtijöiden nimet. Pidätämme oikeuden mahdollisiin ohjelma- ja aikataulumuutoksiin.

 

Ma 27.7.2020 klo 18:00 pihakävely Merja Kupiaisen ja Ahti Pitkäsen Galleria Tienkorvan puutarhassa Kiteellä

Ma 27.7.2020 klo 18:00 pihakävely Merja Kupiaisen ja Ahti Pitkäsen Galleria Tienkorvan puutarhassa Kiteellä

Puutarha on syntynyt reilun puolen hehtaarin tontille, rakennusten ympärille, tasaiselle laidunmaalle. Rakennelmat kasveineen ovat kasvaneet ajallaan, lapiolla ja kottikärryllä ohjaillen. Polku ohjaa kulkijaa tunnelmasta toiseen. Polkuja seuraamalla voit löytää vaikkapa jättimäiselle kukkaruukulle, koivujen takaa pilkottavien veistosten luo tai kauniiseen itse suunniteltuun kasvihuoneeseen. Puutarha elää elämäänsä ja muutosten mahdollisuudet kehittävät suunnitelmaa. Luonto opettaa ihmistä. Pihakävelyn yhteydessä on mahdollista tutustua myös vanhan kivinavetan taidenäyttelyyn.

Pihakävelyvastaavana on Elli Ruutiainen, p. 050 5399 186.

7.–9.8.2020 Historian havinaa ja uusia tuulia – puutarha- ja kulttuurimatka Helsingin seudulle

7.–9.8.2020 Historian havinaa ja uusia tuulia – puutarha- ja kulttuurimatka Helsingin seudulle

Perjantai 7.8.2020

Lähdemme Joensuusta matkailupysäkiltä klo 7:30, minkä jälkeen pysähdymme tarvittaessa Honkavaaran Gulfilla ja Tolosenmäen Nesteellä. Omakustanteisen lounastauon pidämme Kymen Paviljongissa Kuusankoskella, jonka jälkeen suuntaamme kohti Verlan pahvitehdasta, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Lähes sadan toimintavuoden jälkeen tehdastuotanto päättyi vuonna 1964 ja muutamaa vuotta myöhemmin Verlan tehtaasta tuli Suomen ensimmäinen tehdasmuseo, johon pääsemme oppaan johdolla tutustumaan. Lisäksi kierrämme Patruunan puutarhassa, jossa kukkivat monet vanhat perinneperennat. Puistossa kasvavat 1900-luvun alkupuolella istutetut jalopähkinä, okakuuset, kanadantuijat, koskenrannan lehmukset sekä pytingin seinustalla villiviini. Liikuntarajoitteiset henkilöt pystyvät osallistumaan museokierrokselle osittain. Verlan jälkeen tutustumme kotipuutarhaan Kausalassa, jossa meille esitellään hiekkaviljelyn saloja ja nautimme kahvit makean kahvileivän kera. Puutarhasta on mahdollisuus myös ostaa perennojen ja yrttien taimia (mm. kirahvikukka, nauhuksia, punalatva, ruohosipuli, parsa, piparminttu ym.). Illalla majoitumme Tuusulaan hotelli Krapiin kahden hengen huoneisiin ja nautimme puolihoitoillallisen ravintola Krapihovissa (menu tarkentuu myöhemmin).

Lauantain 8.8.2020

Lähdemme aamiaisen jälkeen klo 9:00 kokopäiväretkelle Helsinkiin. Ensimmäinen kohteemme on Annala, joka on kaikille avoin idyllinen puistoalue Helsingin syntysijoilla, Vanhassakaupungissa. Täällä tutustumme Annalan huvilan historiaan ja alueen teemapuutarhojen mielenkiintoiseen maailmaan auktorisoidun Helsinki-oppaan kanssa. Tämän jälkeen siirrymme Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan, jossa meillä on tunti aikaa kierrellä omatoimisesti. Lounastettuamme Helsingin keskustakirjasto Oodin ravintolassa on vuorossa opastettu kierros Hietaniemen hautausmaalla. Päivän viimeisenä kohteena on Bohemian Lulle, kotipuutarha, joka on saanut Vuoden avoin puutarha 2018 -tunnustuksen. Yllätyksellinen ja toiminnoiltaan monipuolinen puutarha sisältää lajirikkaan hyötypuutarhan, värikkään ruukkupuutarhan ja tunnelmallisen oleskelupaikan. Kierrätys-materiaalien hyödyntäminen tuo pihaan rennon ja kodikkaan tunnelman. Puutarhassa on mahdollista nauttia omakustanteiset puutarhakahvit. Illalla palaamme majapaikkaamme, jossa on omakustanteinen iltaruokailumahdollisuus.

Sunnuntai 9.8.2020

Lähdemme aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen opastetulle kierrokselle v. 1904 valmistuneeseen Ainolaan, joka oli Jean ja Aino Sibeliuksen ja heidän perheensä koti 65 vuoden ajan. Vierailu alkuperäisessä asussa säilytetyssä Ainolassa on ainutlaatuinen aikamatka viime vuosisadan kotikulttuuriin, musiikin ja kuvataiteen maailmaan. Ainolaa ympäröivä luonto, Aino Sibeliuksen suunnittelema laaja koriste- ja hyötypuutarha sekä pihapiiriin kuuluvat ulkorakennukset muodostavat eheän kokonaisuuden. Puutarhassa sijaitsee myös Jean ja Aino Sibeliuksen hauta. Ainola sopii suurelta osin myös liikuntarajoitteisille henkilöille. Tämän jälkeen siirrymme opastetulle kierrokselle Taidemaalari Pekka Halosen vuonna 1902 valmistuneeseen kansallisromanttiseen ateljeekotiin Halosenniemeen. Sen kokonaisuuteen kuuluu myös Maija ja Pekka Halosen puutarha, joka on palautettu alkuperäisen kaltaiseksi. Taiteilijan luontokäsitystä kunnioittaen koko Halosenniemen alue on lain nojalla rauhoitettu luonnonsuojelualue. Halosenniemi sopii liikunta- ja näköesteisille varsin rajoitetusti. Lounaan syömme Mäntsälässä Saaren kartanon Lusikkalinnassa. Kartano on yksi Museoviraston vuonna 2009 määrittelemistä valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä Suomessa. Nykyisin Saaren kartanossa on maatalous-, puutarha-, luonto-, ympäristö-, metsä- sekä maarakennusalan opetusta. Tutustumme käynnin aikana kukka- ja puutarhakaupan opetusmyymälään ja kartanon koulutustarjontaan Keudan koulutuskuntayhtymän puutarha-alan opettajan johdolla. Valkealassa pysähdymme Viherpeukalot puutarhamyymälässä ennen kuin lähdemme ajelemaan Joensuuta kohti. Joensuussa olemme perillä noin klo 21:00.

Matkan hinta on kahden hengen huoneessa jäsenille 416 euroa/henkilö ja ei-jäsenille 436 euroa/henkilö. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 100 euroa. Hintaan sisältyvät Pohjolan Matkan bussin ja kuljettajan palvelut koko matkan ajan, hotelliyöpymiset, ohjelmassa mainitut aamupalat, ateriat ja päiväkahvit (omakustanteiset ruokailut ja kahvit on mainittu erikseen) sekä tutustumiskohteiden pääsymaksut ja opastukset.

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään ke 10.6.2020 Anna-Leena Martikaiselle sähköpostitse annaleenallepostia@gmail.com tai puhelimitse iltaisin ja viikonloppuisin 050 3766 379. Ilmoita samassa yhteydessä erityisruokavaliot ja jos toivot istumapaikkaa bussin etuosasta matkapahoinvointiin tms. liittyen. Matka toteutuu, jos lähtijöitä on 30, mukaan mahtuu 40 henkilöä. Varmistat paikkasi maksamalla matkan viimeistään ke 10.6.2020 yhdistyksen tilille P-K:n osuuspankki FI36 5770 0520 0113 44. Viestikenttään kirjoitetaan ’Helsingin seutu’ ja lähtijän nimi/lähtijöiden nimet. Lisätietoja matkan peruutusehdoista löytyy Pohjolan matka -matkatoimiston kotisivuilta kohdasta ’Yleiset matkapakettiehdot’. Mahdollisia sairaustapauksia varten matkatoimisto kehottaa ottamaan matkavakuutuksen ja tarkistamaan, että siihen sisältyy peruutusturva. Pidätämme oikeuden mahdollisiin matkaohjelman muutoksiin.