Ke 29.3.2023 klo 18-19:30 Englantilaisen puutarhan taikaa – vinkkejä omaan pihaan, Johanna Rintasen etäluento

Englantilaiseen puutarhaan kuuluvat eri korkuiset kasvit, värikylläinen kukkaloisto, huumaava tuoksu sekä polkujen, portaiden ja rakenteiden reunojen päällä rönsyilevät kasvit. “Cottage garden” -tyyppinen pikkupuutarha on aikanaan kehittynyt juuri ahtaisiin oloihin. Kukat ja yrtit
kasvoivat tiuhassa toisiinsa kietoutuneina ja rönsyilevinä kasvustoina. Suosittu asiantuntijaluennoitsija Johanna Rintanen antaa vinkkejä toteutuksesta omassa puutarhassa.
Osallistumislinkki lähetetään sähköpostilla ennakkoilmoittautuneille. Ilmoittautumiset Kaija
Mattilalle kaija.mattila@gmail.com tai sähköisesti https://urly.fi/2ZPi 28.3. mennessä.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta katsoa luentoa etänä tai katsoisit sitä mieluummin yhdessä toisten kanssa, niin olet lämpimästi tervetullut etäluento-iltamiin Tiedepuistolle, Linnunlahdentie 2 4B-rakennus.
Kokoonnumme jo klo 17.45 Linnunlahti Campingin puoleiselle pääovelle, jotta ehdimme asettua hyvin ennen luennon alkua. Kokoustilaan mahtuu 20 osallistujaa, joten ilmoittauduthan 28.3. mennessä Anna-Leena Martikaiselle puhelimitse 050 3766 379 tai annaleenallepostia@gmail.com

Ke 26.4.2023 klo 18.30-19.00 Syötävä metsäpuutarha, PUUHA-hankkeen etäluento

PUUHA-hankkeen etäluento Syötävä metsäpuutarha (Yhteisluento
Marttaliiton kanssa)
Joel Rosenberg kertoo syötävästä metsäpuutarhasta eli hyötymetsäpuutarhasta, satoisasta ja kerroksellisesta puutarhasta, joka toimii ekosysteemin tavoin. Ilmoittautumislinkki: alkaen
23.3.2023 https://q.surveypal.com/SyotavaMetsapuutarha/survey-not-active

Ma 3.7.2023 klo 18 Pihakävely Tuija Laatikaisen pihassa, Louhelankatu 18, Outokumpu

Irlannin rakastajan pihassa ja puutarhassa näkyvät käsityöläisyys ja taiteilijuus, kukat kukkivat rakennusten pienissä yksityiskohdissa. Pöllöpajan Molly Malone ja Suomi-Irlanti -kota.
Pihan pääteemoja ovat kierrätys ja käytännöllisyys, toimiva arki ja puutarhasta herkut omiin tarpeisiin. Kasvisto on suomalainen ja kotilotestattu, etusijalla kaikki pörriäisille tärkeä. Metsä on
lähellä ja monenlaiset eläimet viihtyvät tällä pihalla. Takapihan satumetsän luontopolku on Nöpön ja Pörrin lisäksi houkutellut siilejä, pupuja, ilveksiä, “bambikin” kerran nähty.

Ateljeessa pihan linnut kurkkivat värikkäissä öljyväritauluissa ja käsityöpajasta voi mieltyessään löytää itselleen kotiin vietävää, myytävänä tauluja ja käsitöitä.
Ajo-ohje: Joensuusta Kuopiontietä noin 45 km. Valopylonin kohdalta sisääntulotietä Outokumpuun. Kaupungin halki Polvijärven suuntaan. Keskustassa Tokmannin jälkeen oikealle Louhelankatu 18. Pajutornit.
Autoille on parkkitilaa Louhelankatu 17:ssa.
Pihavastaava: Päivi Kuittinen p. 040 732896

12.-16.7.2023 Ruusujen taikaa ja puutarhoja Visbyssä ruusujen saarella

Keskiviikko 12.7.
Kokoonnumme Joensuun lentokentällä klo 17:00. Lento Helsinkiin lähtee klo 18:25 ja on perillä klo
19:30. Siirrytään lentokenttäbussilla majoittumaan Scandic Helsinki Aviapolis –hotelliin.

Torstai 13.7.
Varhaisen aamiaisen jälkeen siirrymme bussikuljetuksella lentokentälle. Lento Visbyhyn lähtee klo
7:40 ja on perillä paikallista aikaa klo 8:00. Visbyssä kierrämme oppaan kanssa seuraavissa
paikoissa: klo 9:00-10:00 Norra Koloniträdgårdarna, joka on Visbyn vanhin siirtolapuutarha.

Ruotsin yli 100-vuotinen siirtolapuutarha-kulttuuri on Euroopan varhaisimpia. Se on kuulunut
Ruotsin puutarhanhoitoon jo useiden sukupolvien ajat. Kaupunkilaiset ovat jättäneet urbaanin
viljelyn perinnöksi lapsille ja näin tämä traditio on säilynyt hengissä. Pohjoinen
Siirtolapuutarhayhdistys aloitti toimintansa vuonna 1912. Yhdessä oppaan ja paikallisten kanssa pääset tutustumaan siirtolapuutarhaan ja sen polkuihin, mökkeihin ja puutarhan hedelmäpuihin ja tuoksuviin kukkaistutuksiin.
Klo 10:00-11:00 vierailemme Camilla’s Gardenissa. Camilla aloitti puutarhansa perustamistyön
vuonna 2006. Suhteellisen nuori puutarha on 900 m2:n alueella ja käsittää 9 eri nk. huonetta,

jossa on erilaisia kasveja (mm. keittiö- ja maustekasvihuoneita), kompostialueita, lammikoita,
vesipisteitä ja ulkoalueita istuinryhmineen. Klo 11.30-12.30 syömme lounaan ja jatkamme kierrosta klo 12.45-13.45 Kryddsmedjan Gotlandissa, joka on puutarhamyymälä Visbyssä. Kierros päättyy hotellilla ja majoittuminen Best Western Hotell Solhem -hotelliin. Loppupäivä omatoimista tutustumista Visbyseen.

Perjantai 14.7.
Aamiaisen jälkeen lähdemme klo 10 opastetulle päiväretkelle ja vierailemme klo 10.45 Gunilla & Tore’s Gardenissa yksityisessä puutarhassa Bläsessa, reilun 50 kilometrin päässä Visbystä. Se on Gotlannin unelmapuutarha, jossa vierailijaa vastassa on erilaisia ruukkuja, säleikköjä ja mm. David Austinin ruusuja. Kun avaat portin ja astut sisälle puutarhaan, pääset sisälle suureen, harmoniseen
vihreään maailmaan. Gunilla ja Tore ovat rakentaneet unelmapuutarhansa vain muutamassa vuodessa. Puutarha on kokoelma ritilää, keramiikkaa, istuinryhmiä, ruusuja ja muita kukkia sekä keittiöpuutarhan kasveja.
klo 12.00 – 13.15 käymme Åke’s Gardenissa, joka on yksityinen puutarha Kappelshamnissa. Siellä
on useita eri kasveja, aurinkoisia sekä varjoisia paikkoja. Puutarhassa kasvaa sekä kukkia että vihanneksia ja yrttejä. Åken puutarha on muotoutunut sekä ihmisen iloksi ja rentoutumiseen kuin myös hyötypuutarhaksi. Puutarhassa kasvatetaan vihanneksia ja maustekasveja, kukkia ja erilaisia viherkasveja. Puutarhassa on mukava istua ja viettää aikaa. Åke pitää puutarhaansa auki
säännöllisesti yleisölle ja antaa mielellään vinkkejä kaikille puutarhanhoidosta.
Klo 13.30 – 14.30 syömme lounasta, minkä jälkeen
klo 15.30 – 16.30 tutustumme Lummelundan tippukiviluoliin. Ensimmäisinä tippukiviluolat löysivät seikkailun haluiset pojat vuonna 1948. Voi vain kuvitella heidän ilmeensä kun he näkivät suuret luolat järvineen, mielenkiintoiset fossiilit ja upeat luonnon tuhansien vuosien saatossa muovaamat kivimuodostelmat. Lummelundan tippukiviluolat ovat Gotlannin tärkein nähtävyys, jossa ensimmäiset matkailijat kiersivät jo vuonna
1959. Luolien ympäristössä on paljon pieniä kauppoja, luontopolkuja ja ravintola.

Lauantai 15.7.
Aamiainen hotellilla. Päivä aikaa tutustua omatoimisesti Visbyn kaupunkiin. Vinkkejä omatoimiseen kierrokseen: Kasvitieteellinen puutarha on perustettu yli 150 vuotta sitten. Meren läheisyys ja kehämuurin suoja luovat miellyttävän leudon ilmaston, joka on suotuisa myös eksoottisille kasveille. Fiskargränd, viehättävä pieni kuja, joka on täynnä ruusuja kesällä ja syksyllä. Almendahlen on kaupungin puisto, joka tunnetaan ankkalammesta, merinäköalastaan ja
vuosittaisesta poliitikkojen tapaamispaikasta.
Kehämuuri ja –portit: Visbyn kaupunkia kiertävä kehämuuri on pituudeltaan n. 3,5 kilometriä pitkä ja 11 metriä korkea. Muuri on valmistunut keskiajalla ja siinä oli 29 tornia, joista 27 on säilynyt tähän päivään asti. Muurin sisäpuolelle jäävä kaupunginosa on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Dalmansporten, on yksi kehämuurin korkeimmista torneista. Pyhän Marian kirkko on ainut keskiajalta saakka säilynyt kirkko Visbyssä, saksalaiset kauppiaat rakensivat kirkon 1200-luvulla.

Sunnuntai 16.7.
Aamiaisen jälkeen kirjaudutaan ulos hotellista ja lähdetään klo 10 oppaan kanssa päiväretkelle. Ensin syödään lounas klo 12.30 Vamlingbo Prästgårdissa, joka on Gotlannin parhaiten säilynyt pappila ja saaren käydyin puutarhakohde n. 85 km päässä Visbystä Vamlingbossa. Yläkerrassa on Lars Jonsson museo (sisäänpääsy lisämaksusta), jossa on taiteilijan öljyväri- ja vesivärimaalauksia sekä veistoksia. Pappilan kahvila-ravintola tarjoaa lähiruokaa Gotlannista sekä pappilan omasta puutarhasta. Puutarhamyymälässä on tarjolla yrttejä, ruukkuja, vaaseja ja puutarhatyökaluja. Opastettu kierros pappilassa.
Klo 14.45-15.45 Hejde / Anders Andersson’s Garden, joka on japanilaisvaikutteinen puutarha Gotlannin maaseudulla. 6000 neliön alueelle on rakennettu ihastuttava puutarha, joka sulautuu täydellisesti ympäristöönsä, 1500 erilaista kasvia ja kukkaa (mm. 200 ruusua ja 200 havupuukasvia) ovat sijoitettu omiin huoneisiinsa. Alueella on lehtoja, kivipuutarhoja kasveineen ja pieniä lampia tai lammikoita. Retken jälkeen suuntaamme lentokentälle.

Lento Helsinkiin lähtee klo 20:10 ja on perillä klo 22:25. Helsingistä jatkamme Joensuuhun klo 23:35 ja lento on perillä klo 00:40.
Matkan hinta on 1295€/hlö kahden hengen huoneessa ja yhden hengen huoneessa 314€ lisähintaan. Hintaan sisältyvät kuljetukset, yöpymiset hotellissa, ruokailut ja opastus. Retkien kohteita ei ole vielä vahvistettu ja pidätämme oikeudet muutoksiin. Retki edellyttää minimi 30 henkilön lähtijämäärän, joka on samalla matkan enimmäisosallistujamäärä. Mahdollisia sairaustapauksia varten matkatoimisto kehottaa ottamaan matkavakuutuksen ja tarkistamaan, että siihen sisältyy peruutusturva.

Sitovat ilmoittautumiset Kirsi Kortelaiselle sähköpostitse kirsikorte@hotmail.com tai puhelimitse iltaisin 050 3590 353 15.4. mennessä. Sähköinen ilmoittautuminen https://urly.fi/2qUV
Ilmoitathan samalla mahdolliset erityisruokavaliot. Ennakkomaksu 300 € maksetaan 15.4 mennessä yhdistyksen tilille P-K:n Osuuspankki FI36 5770 0520 0113 44 ja loput 995 € 10.6. mennessä.