Botanian pääsymaksusta alennusta

Botania myöntää pk.n puutarhayhdistyksen jäsenmaksun maksaneille jäsenille -25%:n alennuksen Botanian erityyppisistä vuosikorteista.

Yhdistyksen jäsenkorttia näyttämällä saatte alennuksen lunastaessanne haluamaanne korttia Botanian pääsymaksuista. Kannattaa hyödyntää yhdistyksellemme myönnetty alennus, kun haluatte ilahduttaa itseänne ja ystäviänne lukuisissa tapahtumissa mitä puutarhalla järjestetään.

Ma 25.2.2019 Bokashia ja biohiiltä puutarhan parhaaksi

Ma 25.2.2019 klo 17:30 Bokashia ja biohiiltä puutarhan parhaaksi, Kahvila Kantarelli, Kirkkokatu 13, Jns

Kyläkehittäjä Reeta Rönkkö Maaseudun sivistysliitosta ohjaa meidät bokashin ja biohiilen saloihin. Hyytyykö pihakompostori talveksi tai eikö taloyhtiöstä löydy omaa kompostoria? Bokashi-kompostointi voisi olla ratkaisu ongelmiin! Bokashi-kompostointi onnistuu sisällä ja tarvitsee vain vähän tilaa. Sen avulla saa myös ravinteikasta multaa kotipuutarhaan. Tilaisuudessa käydään läpi bokashi-kompostoinnin perusteet. Lisäksi kerrotaan biohiilen mahdollisuuksista omassa puutarhassa sekä neuvotaan biohiilen valmistuksessa.

Ti 12.3.2019 Piha viihtyisäksi fengshuin avulla

Ti 12.3.2019 klo 18:00 Piha viihtyisäksi fengshuin avulla, Kahvila Kantarelli, Kirkkokatu 13, Jns

Fengshui-konsultti, visualisti ja pihasuunnittelija Riikka Pöntynen antaa helppoja vinkkejä ja neuvoja siitä, kuinka luot pihastasi viihtyisän ja mitä puutarhan suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon. Luennolla tutustutaan elementteihin ja työkaluihin, joiden avulla puutarhasta saadaan parhaat puolet esiin. Fengshui-puutarhan kulmakiviä ovat luonnonmukaisuus, aistillisuus ja harmonia. Luennolla saatujen vinkkien avulla sinäkin voit saavuttaa unelmiesi fengshui-puutarhan!

Ma 25.3. Pikaohjeet kestävän pihan suunnitteluun

Ma 25.3. klo 17:30 Pikaohjeet kestävän pihan suunnitteluun, Kahvila Kantarelli, Kirkkokatu 13, Jns

Hortonomi Heljä Tolvasen luennolla käydään diaesityksen avulla läpi pihan suunnittelussa huomioitavia perusasioita ja suunnittelun eri työvaiheita, jotta pihasta saadaan kestävä, toimiva ja persoonallinen. Kurssilla katsotaan myös erilaisia rakenteita (kuten portaita ja muureja), materiaaleja sekä kasvien käyttöön ja ympäristöön liittyviä asioita.

La 27.4.2019 klo 9:00–16:00 Koivunoksista pihasomisteiksi

La 27.4.2019 klo 9:00–16:00 Koivunoksista pihasomisteiksi, Joensuu

Marjatta Sivonen opastaa, miten koivunoksista voi tehdä vaikkapa amppelin, linnun tai ovikoristeen. Ideoinnin avuksi voi yhdistyksemme facebook-sivuilta käydä katsomassa Marjatan tekemiä töitä. Kurssille mahtuu 10 henkilöä. Kurssimaksu on 20 euroa, johon sisältyvät opetus ja materiaalit. Kurssilaiset voivat ottaa mukaansa pienet oksasakset ja sivuleikkurit metallilangan leikkaamiseen. Käsineet ja vaatetus kannattaa varata sään mukaan, sillä kurssi pidetään ulkotiloissa. Sateen sattuessa pihasta löytyy kattoa pään päälle. Marjatta tarjoaa kahvit, mutta muuten otetaan omat eväät mukaan. Kurssille ilmoittaudutaan sitovasti to 18.4.2019 mennessä Marjatalle joko puhelimitse p. 050 5280 954 tai sähköpostitse leenamarja25(at)luukku.com. Etukäteisvalmisteluihin liittyen kannattaa jo ilmoittautumisen yhteydessä kertoa Marjatalle, mitä on ajatellut päivän aikana tehdä. Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla kurssimaksu 20 euroa viimeistään to 18.4. yhdistyksen tilille P-K:n osuuspankki FI36 5770 0520 0113 44, viestikenttään merkintä ’pihasomisteet’ ja osallistujan nimi.

Ma 3.6.2019 vierailemme Jaakko Uschanoffin rotupuupuistossa ja taimistossa Viinijärvellä

Ma 3.6.2019 klo 18:00 vierailemme Jaakko Uschanoffin rotupuupuistossa ja taimistossa Viinijärvellä

Rotupuupuisto on perustettu 2000-luvun alussa. Puistossa kasvaa omistajan itsensä lisäämiä ja kasvattamia kotimaisten havupuiden ja lehtipuiden erikoismuotoja: pallomaisia, kääpiöitä, pylväsmäisiä, riippaoksaisia jne. Puiden alkuperät ovat lähtöisin eripuolilta Suomea kerätyistä mutaatioista. Joukossa on harvinaisuuksia, jopa uniikkeja, menestymiseltään Suomen oloihin sopivia erikoispuita. Viime vuosina mm. kääpiömuotoiset havut ovat tulleet suosituiksi kotipihoissa. Näitä erikoispuiden taimia on mahdollista ostaa vierailun yhteydessä ja muulloinkin kesäaikana.

Pihakävelyvastaavana on Heljä Tolvanen, p. 040 7528 475.

7–9.6.2019 Puutarhamarkkinat Botanialla

8.–9.6.2019 (la–su) Puutarhamarkkinat Botanialla, Heinäpurontie 70, Jns

Tulevana viikonloppuna, 8. – 9.6.2019 yhdistyksemme on esittäytymässä Botanian puutarhamarkkinoilla la klo 10-17 ja su klo 10-16 (Huom! ennakkotiedoistamme poikkeava ajankohta). Botanian pääsylippu-uudistusten myötä puutarhayhdistysläisten alennus pääsylipun hinnasta ei ole tällä hetkellä voimassa, mutta selvittelemme asiaa uudelleen myöhemmin.

Ma 24.6.2019 Pihakävelymaanantai Kimmo Kaivoselän metsäarboretumissa

Ma 24.6.2019 klo 18:00 tutustumme pihakävelymaanantain merkeissä Kimmo Kaivoselän metsäarboretumiin Kiteellä

Noin kolmen hehtaarin alueelle levittäytyvässä metsäarboretumissa on tällä hetkellä ainakin 300 eri lajia puuvartisia kasveja, ja se toimii kokeilualueena aroille lajeille. Arboretumista löytyy esim. tammi, lännenpihta, japaninpihta, hopeavaahtera ja rusokirsikka. Osa puista on jo komean kokoisia, koska ensimmäiset kasvit istutettiin vuonna 1998. Syreenien kukinta on yleensä parhaimmillaan juhannuksen jälkeen. Arboretumissa voi olla pitkää heinää, mikä kannattaa huomioida jalkinevalinnassa.

Pihavastaavana on Anna-Leena Martikainen, p. 050 3766 379.

28.–30.6.2019 Iloisesti pihalla Porvoossa ja Loviisassa

28.–30.6.2019 Iloisesti pihalla Porvoossa ja Loviisassa

Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna lähdemme tutustumaan Porvoon ja Loviisan seudun puutarhoihin ja muihin nähtävyyksiin. Matkaohjelma on:

Perjantai 28.6.2019

Lähdemme matkaan klo 06:00 Joensuun keskustasta Kirkkokadun matkailupysäkiltä. Ajamme 6-tietä pitkin ja pidämme jaloittelutauon tarpeen mukaan ennen pidempää pysähdystä Lappeenrannassa Pulsan asemalla, jossa nautimme aamupäiväkahvit ja tutustumme vanhaan asemaan ja sisustuskauppaan. Seuraavaksi pysähdymme Malmgårdin kartanossa, johon tutustumme oppaan johdolla. Kartanokierroksen jälkeen on mahdollista tehdä ostoksia kartanon puodissa ja panimolla. Nautimme myös keittolounaan ennen kuin suuntaamme kohti Mari ja Timo Pursion upeaa puutarhaa, joka on päivän viimeinen etappimme. Saavumme kello 18 tietämillä Haikon kartanoon, jonne majoitumme ensimmäiseksi yöksi. Kylpylän käyttö sisältyy matkan hintaan. Klo 19.00 nautimme illallisen kartanon ravintolassa.

Lauantai 29.6.2019

Syömme aamiaisen kartanon ravintolassa, luovutamme hotellihuoneet ja lähdemme klo 9:00 kohti Porvoota, jossa opas johdattelee meidät 1,5 tunnin kävelykierrokselle vanhaan kaupunkiin. Kierroksen jälkeen linja-auto vie meidät Loviisaan, jossa syömme lounaan ravintola Ulrikan hovissa. Opastettu kierros Loviisassa klo 13.30–18.00. Loviisa on vehreä puutarhakaupunki, jossa historiallisten puutalokorttelien aitojen taakse kätkeytyy viehättäviä pihoja. Kierroksella tutustumme Komendantin puutarhaan, Loviisan linnoitukseen sekä Kuninkaanlammen ja Villa Aaltosen taloihin puutarhoineen. Iltapäiväkahvit makean leivonnaisen kera nautimme Kuninkaanlammen vierailun yhteydessä. Paluu Porvooseen illan suussa ja yöpyminen Porvoon keskustassa hotelli Seurahovissa. Illalla omaa aikaa tutustua Porvooseen.

Sunnuntai 30.6.2019

Aamiaisen jälkeen luovutamme huoneet ja lähdemme klo 09.00 kohti Eijas’s Gardenia, johon tutustumme opastetulla kierroksella. Tämän jälkeen siirrymme Strömforsin ruukkialueelle, jossa meidät ottaa vastaan ruukin rautarouva, Virginia af Forselles, draamaopas Marjut Ståhlin avustuksella. Virginia, joka johti ruukkiaan tarmolla ja taidolla lähes 60 vuotta, kertoo elämästään, työstään ja ruukin toiminnoista. Esittelyn jälkeen meillä on hieman vapaata-aikaa ennen kuin jatkamme matkaa kohti Hirvensalmen taimistoa. Matkalla pidämme omakustanteisen lounastauon Elimäellä K-neste Alppiruusussa. Hirvensalmella tutustumme taimistoon, jossa on myös ostomahdollisuus. Viimeisenä kohteenamme ennen kotiin paluuta on kirjailija-puutarhuri Mari Mörön puutarha, Mörönperä, jossa osallistumme opastetulle kierrokselle ja nautimme kahvit. Mörönperän jälkeen suuntaamme takaisin Joensuuhun, jonne meidän on arvioitu saapuvan klo 22:00.

Matkan hinta on kahden hengen huoneessa jäsenille 390 euroa/henkilö ja 410 euroa ei-jäsenille. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 105 euroa/2 yötä. Hintaan sisältyvät Pohjolan Matkan bussin ja kuljettajan palvelut koko matkan ajan, hotelliyöpymiset, Haikon kylpylän käyttö, ohjelmassa mainitut aamupalat, ateriat ja päiväkahvit, tutustumiskohteiden pääsymaksut ja opastukset.

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään ke 22.5.2019 Kirsi Kortelaiselle sähköpostitse kirsikorte(at)hotmail.com tai puhelimitse iltaisin ja viikonloppuisin p. 050 3590 353. Ilmoita samassa yhteydessä erityisruokavaliot ja jos toivot istumapaikkaa bussin etuosasta matkapahoinvointiin tms. liittyen. Varmistat paikkasi maksamalla matkan yhdistyksen tilille viimeistään 22.5.2019 P-K:n osuuspankki FI36 5770 0520 0113 44. Matka toteutuu, jos lähtijöitä on 32. Mukaan mahtuu 40 ensin ilmoittautunutta ja matkansa maksanutta lähtijää. Viestikenttään kirjoitetaan ’Porvoo-Loviisa’ ja lähtijän nimi/lähtijöiden nimet. Lisätietoja matkan peruutusehdoista löytyy Pohjolan matka -matkatoimiston kotisivuilta kohdasta ’Yleiset matkapakettiehdot’. Mahdollisia sairaustapauksia varten matkatoimisto kehottaa ottamaan matkavakuutuksen ja tarkistamaan, että siihen sisältyy peruutusturva. Pidätämme oikeuden mahdollisiin matkaohjelman muutoksiin.