Ti 18.2.2020 4H-yhdistyksen toiminta ja viljelypalstat

Ti 18.2.2020 4H-yhdistyksen toiminta ja viljelypalstat, kahvila Kantarellissa (Kirkkokatu 13) klo 17:30

Joensuun 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Riitta Tuukkanen kertoo yhdistyksen toiminnasta. Illan aikana kuulemme myös Joensuun kaupungin viljelypalstoista (Hukanhauta, Mutala, Utra ja Pilkko) sekä niiden vuokraustoiminnasta.

 

Ma 9.3.2020 Parantavat luonnon- ja puutarhakasvit

Ma 9.3.2020 Parantavat luonnon- ja puutarhakasvit, kahvila Kantarellissa (Kirkkokatu 13) klo 17:30

Jenni Örn kertoo kasvien rohtovaikutuksista ja tavallisten lääkekasvien käyttämisestä. Luennolla käydään läpi sekä luonnonkasveja että puutarhakasveja, joilla on lääkinnällisiä vaikutuksia.

 

Ma 6.4.2020 Karjalan kasviaarteet: kuvakerrontaa idän ihmeistä muinaisilta meriltä lokkaheinä-lehtoihin

Ma 6.4.2020 Karjalan kasviaarteet: kuvakerrontaa idän ihmeistä muinaisilta meriltä lokkaheinä-lehtoihin, kahvila Kantarellissa (Kirkkokatu 13) klo 17:30

Emeritusintendentti Markku A. Huttunen sekä biologian ja maantieteen emerituslehtori Soili Huttunen kertovat esimerkkien valossa Laatokan Karjalan kasvilajistosta ja rehevän kasvillisuuden erityispiirteisiin johtaneista syistä.

Ma 15.6.2020 klo 18.00 Kasvitieteellinen puistokävely Joensuun kasvitieteellisessä puulajipuistossa eli Linnunlahden arboretumissa

Ma 15.6.2020 klo 18.00 kasvitieteellinen puistokävely Joensuun kasvitieteellisessä puulajipuistossa eli Linnunlahden arboretumissa

Tutustumme arboretumiin biologi Kimmo Soppelan johdolla. Arboretum on kooltaan yli 70 hehtaaria ja siihen sisältyy yli 30 istutetun puu- ja pensaslajin lisäksi suojeltavia luontokokonaisuuksia. Alueella on mm. erilaisia alppiruusuistutuksia. Puiston erikoisuutena on promootiopuistoalue, johon on istutettu vuodesta 1989 alkaen yliopiston kunniatohtoreiden nimikkopuita kyltteineen.

Kierros kestää n. 1h, varusteena sään mukainen vaatetus ja jalkineet. Opastettu puistokierros alkaa Honkaniemen uimarannan pysäköintialueelta, jonne se myös päättyy, joten autot ja pyörät voi jättää sinne kierroksen ajaksi. Pysäköintialueelle pääsee Vainoniementietä pitkin, jolle käännytään Heinäpurontieltä Botanian vierestä. Vainoniementien risteyksessä sijaitsee arboretumin opastetaulu. Puistokävelyvastaavana toimii Anja Turunen, p. 050 4351 537.

 

Ma 22.6.2020 klo 18.00 puistokävely Joensuun Vapaudenpuistossa

Ma 22.6.2020 klo 18.00 puistokävely Joensuun Vapaudenpuistossa

Oppaanamme toimii kaupungin viherrakennuttaja Hannu T. Holopainen. Kaupungintalon ja torin välissä sijaitseva Vapaudenpuisto kunnostettiin vuonna 2019, jolloin puistolle palautettiin sen vanha ilme. Puiston perusparannuksen lähtökohtana oli kunnaninsinööri Rope Taivaisen alkuperäinen puistosuunnitelma vuodelta 1923. Alue tunnettiin Nelikulmapuistona jo 1800-luvulla. Tässä historiallisessa puistossa on edelleen muotopuutarhalle tyypillisiä käytäväakseleita, vesiaihe, patsaita sekä kukkaistutuksia. Kokoonnumme aluksi Vapaudenpatsaan juurelle. Puistokävelyvastaavana on Tiina Hintikka, p. 045 699 1072.

25.–28.6.2020 (to–su) Ruusujen aikaan -puutarhamatka Visbyhyn

25.–28.6.2020 (to–su) Ruusujen aikaan -puutarhamatka Visbyhyn

Torstai 25.6.2020

Lähdemme Joensuusta Kirkkokadun matkailupysäkiltä linja-autolla klo 07:00, minkä jälkeen pysähdymme tarvittaessa Ylämyllyn Shellillä. Matkalla Helsinkiin pidämme omakustanteisen kahvipaussin Juvan ABC-asemalla. Mikkelissä tutustumme oppaan johdolla sekä Tertin Kartanoon että Kenkäveroon. Tertin Kartano on aito sukukartano ja kartanotalous, jossa sekä yrttitarha että muurien ympäröimä salaisuuksien puutarha valloittavat jokaisen viherpeukalon ja esteetikon. Kenkävero on vanha pappila, joka muistetaan pioneistaan tunnetun puutarhan kukkaloistosta, pappilan omassa leipomossa leivotuista leivonnaisista ja kauniiden tavaroiden hypistelystä Kenkäveron myymälässä. Tämän jälkeen meille jää aikaa tutustua omatoimisesti Mikkelipuiston mallipuutarhaan runsaine ideoineen. Omakustanteinen lounas nautitaan tunnelmallisessa ravintola Vaihassa, joka sijaitsee 1880-luvulla rakennetussa Mikkelin asemarakennuksessa. Hollolassa pysähdymme Kinnarin tilan Pioni ja Piironki -tilamyymälässä, joka myy tilatuotteiden lisäksi myös sisustus-, lahja- ja puutarhatuotteita sekä tietysti pioneja. Täällä nautimme myös pullakahvit ennen kuin jatkamme matkaa. Illalla majoitumme Vantaalla Break Sokos Hotel Flamingoon 2-hengen huoneisiin. Flamingon kylpylä on käytettävissä omakustanteisesti.

Perjantai 26.6.2020

Bussikuljetus lentokentälle lähtee n. klo 04:45 ja lento Visbyhyn klo 06:45. Opas on meitä vastassa lentokentällä ja lähtee ensimmäiseksi johdattelemaan meitä kohti opastettua kierrosta Visbyn vanhimmassa siirtolapuutarhassa. Pohjoinen Siirtolapuutarhayhdistys on aloittanut toimintansa jo vuonna 1912. Tämän jälkeen vierailemme ’Camilla’s Garden’ -yksityispuutarhassa. Tämä noin 900 m2:n puutarha käsittää yhdeksän erilaista huonetta, joissa muodot, pinnat ja vihreys ovat pääroolissa. Ennen lounasta vierailemme vielä ’Kryddsmedjan Gotland’ -puutarhamyymälässä. Lounaan jälkeen majoitumme Best Western Solhem -hotelliin. Hotellihuoneet saa kansainvälisen käytännön mukaan käyttöön klo 14:00 alkaen, joten jos huonetta joutuu odottamaan, voi laukut jättää hotelliin säilöön ja lähteä tutustumaan kaupunkiin omatoimisesti.

Lauantai 27.6.2020

Lähdemme hotellista aamiaisen jälkeen klo 9:00 kokopäivän retkelle, jonka aikana vierailemme kolmessa yksityispuutarhassa: ’Anders Garden’ on japanilaisvaikutteinen puutarha Gotlannin maaseudulla. 6000 m2:n alueelle on rakennettu ihastuttava puutarha, joka sulautuu täydellisesti ympäristöönsä. 1500 erilaista kasvia ja kukkaa (mm. 200 ruusua ja 200 havupuu-kasvia) on sijoitettu omiin huoneisiinsa. Alueella on lehtoja, kivipuutarhoja kasveineen ja pieniä lampia tai lammikoita. Tämän jälkeen siirrymme Gunillan ja Toren puutarhaan, jota kuvataan harmoniseksi vihreäksi maailmaksi. Puutarha on kokoelma ritilää, keramiikkaa, istuinryhmiä, ruusuja ja muita kukkia sekä keittiöpuutarhan kasveja. Päivän viimeinen puutarhakohde ’Åke’s Garden’ on rakennettu sekä nautinnoksi että huviksi, mutta suuressa määrin myös hyödyksi. Puutarhassa kasvatetaan vihanneksia, maustekasveja, kukkia ja erilaisia viherkasveja. Lounaan syömme päivän aikana sopivassa välissä. Päivän päätteeksi käymme Lummelundan tippukiviluolissa, jotka seikkailun haluiset pojat löysivät vuonna 1948. Suuret luolat järvineen, mielenkiintoiset fossiilit ja upeat luonnon tuhansien vuosien saatossa muovaamat kivimuodostelmat ovat Gotlannin tärkein nähtävyys. Luolien ympäristössä on paljon pieniä kauppoja, luontopolkuja ja ravintola.

Sunnuntai 28.6.2020

Hotelliaamiaisen jälkeen uloskirjaudumme hotellista ja lähdemme klo 10:00 kohti päivän ensimmäistä puutarhakohdetta, joka on ’Helena & Staffan’s Garden’. Taiteilijapariskunnan inspiroivan kodin vanhimmat osat ovat jo 1600-luvulta. Koti on entisöity vanhaan jyvävarastoon ja sitä ympäröi viehättävä puutarha, jossa on useita puutarhahuoneita. Lounaan jälkeen vierailemme ’Vamlingbo Prästgård’ -pappilassa, joka on noin 85 km:n päässä Visbystä. Se on Gotlannin parhaiten säilynyt pappilamiljöö rakennuksineen ja puutarhoineen. Rakennuksen ylimmässä kerroksessa on Lars Johnssonin museo, jossa voi käydä omakustanteisesti. Pappilan puutarhamyymälästä voi ostaa mm. yrttejä, ruukkuja, vaaseja ja puutarha työvälineitä. Viimeisenä kohteenamme on ’Helen & Stefan’s Garden’. Omistajilla on ollut intohimona säilyttää tämä 1800-luvun loppupuolen Gotlannille tyypillinen tila perinteisenä ja kunnostaa pieteetillä vanhoja rakennuksia. Tilan puutarha ’Lillgården’ on suojattu kalkkikiviaidalla ja siellä on keittiöpuutarha, jossa vihannekset, juurekset ja syötävät kukkaset ovat pääosassa. Lento Helsinkiin lähtee illalla klo 20:50. Koska Joensuun lentokenttä on suljettu, suuntaammekin Helsingistä lentäen kohti Kuopion Rissalaa, jonne saavumme maanantain puolella aikataulun mukaan klo 00:40. Bussi on meitä vastassa kentällä ja kuljettaa Joensuuhun.

Matkan hinta on kahden hengen huoneessa 986 euroa/henkilö. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 179 euroa. Hintaan sisältyvät Pohjolan Matkan bussin ja kuljettajan palvelut menomatkalla Jns–Hki ja paluumatkalla Kuopio-Joensuu, hotelliyöpymiset, ohjelmassa mainitut aamupalat, ateriat ja päiväkahvit (omakustanteiset ruokailut ja kahvit on mainittu erikseen) sekä tutustumiskohteiden pääsymaksut ja opastukset.

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään ke 18.3.2020 Kirsi Kortelaiselle sähköpostitse kirsikorte@hotmail.com tai puhelimitse iltaisin ja viikonloppuisin p. 050 3590 353. Ilmoita samassa yhteydessä erityisruokavaliot ja jos toivot istumapaikkaa bussin etuosasta matkapahoinvointiin tms. liittyen. Matka toteutuu, kun lähtijöitä on 30, joka on myös matkan maksimiosallistujamäärä. Varmistat paikkasi maksamalla matkan ennakkomaksun 200 eur viimeistään ke 18.3.2020 yhdistyksen tilille P-K:n osuuspankki FI36 5770 0520 0113 44. Viestikenttään kirjoitetaan ’Visby ja lähtijän nimi/lähtijöiden nimet. Matkan loppumaksu 786 eur maksetaan viimeistään ma 18.5.2020. Lisätietoja matkan peruutusehdoista löytyy Pohjolan matka -matkatoimiston kotisivuilta kohdasta ’Yleiset matkapakettiehdot’. Mahdollisia sairaustapauksia varten matkatoimisto kehottaa ottamaan matkavakuutuksen ja tarkistamaan, että siihen sisältyy peruutusturva. Pidätämme oikeuden mahdollisiin matkaohjelman muutoksiin.

 

Su 5.7.2020 Avoimet puutarhat

Su 5.7.2020 Avoimet puutarhat

Puutarhaliiton puutarhayhdistystoimikunta, Svenska Trädgårdsförbundet rf ja Kotipuutarha-lehti organisoivat Avoimet puutarhat -teemapäivän tänä vuonna yhdeksännen kerran. Puutarhaharrastajat eri puolelta maata lähtevät tuolloin liikkeelle kokemaan elämyksiä ja vaihtamaan kokemuksia. Oman puutarhan voi ilmoittaa mukaan tapahtumaan www.avoimetpuutarhat.fi -sivujen kautta. Ilmoittautuminen alkaa kohta puoliin ja on mahdollista aina toukokuun loppuun asti.

Ma 6.7.2020 klo 18:00 puistokävely Joensuun Ruusupuistossa

Ma 6.7.2020 klo 18:00 puistokävely Joensuun Ruusupuistossa

Joensuun Ruusupuistoon meidät johdattelee puiston suunnitellut kaupunginpuutarhuri emeritus Kai Ahmio. Reilun hehtaarin laajuinen puisto sijaitsee Penttilänrannassa. Sinne on istutettu yli sata eri pensasruusulajiketta ja lisäksi muita koristekasveja. Yksittäisiä ruusupensaita on noin 900. Kaupunki on rakentanut puiston paikallisten lionsklubien aloitteesta ja lionsklubilaiset ovat talkoovoimin istuttaneet ruusuistutukset puistoon keväällä 2016. Klubilaiset vastaavat edelleen ruusuistutusten hoidosta. Myös puutarhayhdistyksellä on alueella oma nimetty ruusuryhmä Rosa glutinosa-lajia (nystyruusu).

Puistoon pääsee Penttilän suunnasta kävellen tai pyörällä Suursahankatua pitkin, jonka alussa Penttilänkadulta käännyttäessä on autojen pysäköintipaikka. Hukanhaudan suunnasta puistoon pääsee Kuhasalonkadun kautta. Kadun päästä on kulkuyhteys ruusupuistoon johtavalle puistoreitille. Puistokävelyvastaavana on Kirsi Kortelainen, p. 050 359 0353.

 

Ma 13.7.2020 klo 18:00 tutustumme Kaksolan marjatilaan, Outokumpu.

Ma 13.7.2020 klo 18:00 tutustumme Kaksolan marjatilaan,  Outokumpu.

Kaksolan tila tarjoaa marjanpoimintaa, majoitusta, mehuasemapalvelua ja elämyksiä puhtaan ja luonnonkauniin Juojärven rantamaisemissa. Pienenä keitaana keskellä tilaa on luonnonmukaisesti hoidettu italialaisvaikutteinen yrttitarha, jossa on noin 50 mauste- ja lääkekasvia. Kaksosen suku on asunut tilalla vuodesta 1884 ja nykyinen isäntä Jaakko Kaksonen on heidän jälkeläisensä suoraan alenevassa polvessa. Pihapiirissä on säilynyt historiallisia rakennuksia kuten riihi, puimalato, aitta ja nuottakota. Vanha aitta palvelee tilapuotina ja tilamuseona.

Parkkeerausohjaus paikan päällä. Pihakävelyvastaavana on Kaija Mattila, p. 040 737 9747.

 

La 18.7.2020 Kainuun puutarhahelmet

La 18.7.2020 Kainuun puutarhahelmet

Lähdemme Joensuusta matkailupysäkiltä (Kirkkokatu) klo 7:00 kohti Sotkamoa ja Kajaania. Tämän jälkeen pysähdymme tarvittaessa Uuron ABC:lla, Kontiolahden kk:n linja-autoasemalla ja Juuan ABC:lla. Ensimmäinen vierailukohde on Korpijärven puutarha-arboretum, jossa nautitaan myöhäinen aamiainen ja tutustutaan arboretumiin. Timo ja Elina Niskasen ylläpitämässä viehättävässä puutarhassa on puita, vanhoja perennoja ja hedelmäpuita. Seuraava kohde on Sotkamon taimisto www.perhospuutarhuri.fi Perhospuutarhuri on erikoistunut kasveihin, jotka lisäävät luonnon monimuotoisuutta. Siellä kasvatetaan erityisesti perennojen taimia, mutta myös kaksivuotisia, kesäkukkia, köynnöksiä sekä puita ja pensaita. Lounaan nautimme Sotkamossa ravintola Messissä, josta lähdemme kohti Kajaania ja Elsa ja Samuli Jääskelän puutarhaa. Piha koostuu alueista, joissa kasvatetaan ruokaa, laitetaan ruokaa ja syödään ruokaa. Kaikki on itse tehtyä ja kierrätystä harrastetaan niin kasveissa kuin materiaaleissa. Jääskelöillä juomme myös kahvit ennen kuin lähdemme kotimatkalle. Joensuussa olemme noin klo 21:30.

Matkan hinta on jäsenille 57 euroa ja ei-jäsenille 77 euroa. Hinta sisältää linja-autokuljetuksen, aamupalan, lounaan noutopöydästä ja iltapäiväkahvit. Sitovat ilmoittautumiset Anja Turuselle viimeistään su 12.7.2020 joko sähköpostitse anja.m.i.turunen@gmail.com tai puhelimitse iltaisin ja viikonloppuisin p. 050 435 1537. Ilmoita samassa yhteydessä erityisruokavaliot ja jos toivot istumapaikkaa bussin etuosasta matkapahoinvointiin tms. liittyen. Matka järjestyy, jos lähtijöitä on 35. Mukaan mahtuu 48 henkilöä. Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla matka viimeistään su 12.7. yhdistyksen tilille P-K:n osuuspankki FI36 5770 0520 0113 44. Viestikenttään kirjoitetaan ’Kainuun puutarhamatka’ ja lähtijän nimi / lähtijöiden nimet. Pidätämme oikeuden mahdollisiin ohjelma- ja aikataulumuutoksiin.