Su 20.11.2022 klo 13:00 Pikkujoulu

Su 20.11.2022 klo 13:00 Pikkujoulut Ravintola Takomossa Outokummun vanhalla kaivosalueella Kaivosmiehenpolku 4, 83500 OUTOKUMPU
Pikkujoulut järjestetään tänä vuonna Outokummussa, jossa kokoonnumme Vanhan Kaivoksen Ravintola Takomoon viettämään aikaa hyvässä seurassa ja jouluisissa tunnelmissa. Lähtö Joensuusta Outokumpuun on Kirkkokadun matkapysäkiltä klo 12:15. Kyytiin voi nousta myös Ylämyllyn Shelliltä, ilmoitathan tästä ilmoittautumisen yhteydessä.
Paikan päällä nautimme perinteisen jouluaterian, joka koostuu kattauksesta alkuruokia, pääruoasta ja jälkiruoasta kahveineen. Perinteisten arpajaisten ja joulupukin vierailun lisäksi teemme lyhyen kierroksen Kaivosmuseossa, jossa opas valottaa alueen historiaa puolen tunnin opastuksella. Joulupukin kierrosta varten tuo mukanasi pieni paketoitu lahja, jos haluat osallistua lahjojen vaihtoon. Myös arpajaisiin voi tuoda halutessaan palkintoja kuten käsitöitä, leivonnaisia ja
kynttilöitä.
Paluumatkalle kohti Joensuuta lähdemme klo 16:00 ja Kirkkokadun pysäkille saavumme n. klo 16:45.
Sitovat ilmoittautumiset Veera Varpalle viimeistään 13.11. mennessä sähköpostitse osoitteeseen veevarpa@outlook.com tai puhelimitse 050 5464 324. Kerrottehan ilmoittautumisen yhteydessä osallistujan/osallistujien nimet, mahdolliset erikoisruokavaliot ja sen tuletteko bussilla vai omalla autolla. Sähköinen ilmoittautuminen https://urly.fi/2JYy

Pikkujoulujen hinta on yhteensä 33€/ henkilö. Maksu on suoritettava yhdistyksen tilille ( P-K:n Osuuspankki FI 36 5770 0520 0113 44) viimeistään 14.11. mennessä. Maksun viitteeksi kirjoittakaa ´pikkujoulu´ ja osallistujan/osallistujien nimet.
Bussiin mahtuu 50 henkilöä ja juhla järjestetään kun osallistujia on vähintään 25 henkilöä.

Ma 19.9. Kasvien talvettaminen -etäluento

Ma 19.9. Juha Forsblomin Kasvien talvettaminen -etäluento
Osa ulos istutetuista kasveistamme tarvitsee apua selvitäkseen talven yli. Kesäkukkien ja yrttien joukossa on monia, jotka voisivat jatkaa eloaan seuraavinakin vuosina. Karjalaistarhoissakin kasvaa kiivejä, aprikooseja ja viiniköynnöksiä. Miten se voi onnistua?
Varjostuskankaat, talvensuojaturve, kevytsora, pakkasvahti. Löytyykö apu kaupasta ja mitä tarvikkeita tai materiaalia kasvien talvettaja tarvitsee?
Käydään läpi kasviryhmiä, uhkia, niksejä ja pohditaan, miten ilmastonmuutos vaikuttaa meidän harrastukseemme. Miten hyödynnetään kellaria, autotallia ja vanhoja sukkahousuja.
Sähköinen ilmoittautuminen https://urly.fi/2JYf
Lisätietoa syksyn jäsenkirjeessä.

Ke 13.10.2021 klo 18-20.30 Kasvien voimauttava vaikutus hyvinvoinnille, Sinikka Piippo

Keskiviikkona 13.10.2021  klo  18-20.30 “Kasvien voimauttava vaikutus hyvinvoinnille”, webinaari  FT professori Sinikka Piippo

Sinikka on suomalainen kasvitieteilijä, biologi ja tietokirjailija. Hän on julkaisut tieteellisten tutkimusten lisäksi tietokirjoja ja artikkeleja suurelle yleisölle kasveista ja niiden terveysvaikutuksista. Julkaisut käsittelevät muun muassa villivihanneksia, yrttejä, marjoja, sieniä sekä puiden merkitystä ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Luento järjestetään yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa. Ennakkoon kysymyksiä voi tehdä sähköiseen ilmoittautumislomakkeeseen.

 

Ilmoittautuminen 11.10.2021. mennessä Kaija Mattilalle kaija.mattila@gmail.com tai p. 040 737 9747 ja hän myös auttaa etäyhteysasioissa. Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla osallistumislinkki tilaisuuteen.

Ilmoittautuminen https://rb.gy/karm4b

Ma 15.6.2020 klo 18.00 Kasvitieteellinen puistokävely Joensuun kasvitieteellisessä puulajipuistossa eli Linnunlahden arboretumissa

Ma 15.6.2020 klo 18.00 kasvitieteellinen puistokävely Joensuun kasvitieteellisessä puulajipuistossa eli Linnunlahden arboretumissa

Tutustumme arboretumiin biologi Kimmo Soppelan johdolla. Arboretum on kooltaan yli 70 hehtaaria ja siihen sisältyy yli 30 istutetun puu- ja pensaslajin lisäksi suojeltavia luontokokonaisuuksia. Alueella on mm. erilaisia alppiruusuistutuksia. Puiston erikoisuutena on promootiopuistoalue, johon on istutettu vuodesta 1989 alkaen yliopiston kunniatohtoreiden nimikkopuita kyltteineen.

Kierros kestää n. 1h, varusteena sään mukainen vaatetus ja jalkineet. Opastettu puistokierros alkaa Honkaniemen uimarannan pysäköintialueelta, jonne se myös päättyy, joten autot ja pyörät voi jättää sinne kierroksen ajaksi. Pysäköintialueelle pääsee Vainoniementietä pitkin, jolle käännytään Heinäpurontieltä Botanian vierestä. Vainoniementien risteyksessä sijaitsee arboretumin opastetaulu. Puistokävelyvastaavana toimii Anja Turunen, p. 050 4351 537.

 

Ma 22.6.2020 klo 18.00 puistokävely Joensuun Vapaudenpuistossa

Ma 22.6.2020 klo 18.00 puistokävely Joensuun Vapaudenpuistossa

Oppaanamme toimii kaupungin viherrakennuttaja Hannu T. Holopainen. Kaupungintalon ja torin välissä sijaitseva Vapaudenpuisto kunnostettiin vuonna 2019, jolloin puistolle palautettiin sen vanha ilme. Puiston perusparannuksen lähtökohtana oli kunnaninsinööri Rope Taivaisen alkuperäinen puistosuunnitelma vuodelta 1923. Alue tunnettiin Nelikulmapuistona jo 1800-luvulla. Tässä historiallisessa puistossa on edelleen muotopuutarhalle tyypillisiä käytäväakseleita, vesiaihe, patsaita sekä kukkaistutuksia. Kokoonnumme aluksi Vapaudenpatsaan juurelle. Puistokävelyvastaavana on Tiina Hintikka, p. 045 699 1072.

Su 5.7.2020 Avoimet puutarhat

Su 5.7.2020 Avoimet puutarhat

Puutarhaliiton puutarhayhdistystoimikunta, Svenska Trädgårdsförbundet rf ja Kotipuutarha-lehti organisoivat Avoimet puutarhat -teemapäivän tänä vuonna yhdeksännen kerran. Puutarhaharrastajat eri puolelta maata lähtevät tuolloin liikkeelle kokemaan elämyksiä ja vaihtamaan kokemuksia. Oman puutarhan voi ilmoittaa mukaan tapahtumaan www.avoimetpuutarhat.fi -sivujen kautta. Ilmoittautuminen alkaa kohta puoliin ja on mahdollista aina toukokuun loppuun asti.

Ma 6.7.2020 klo 18:00 puistokävely Joensuun Ruusupuistossa

Ma 6.7.2020 klo 18:00 puistokävely Joensuun Ruusupuistossa

Joensuun Ruusupuistoon meidät johdattelee puiston suunnitellut kaupunginpuutarhuri emeritus Kai Ahmio. Reilun hehtaarin laajuinen puisto sijaitsee Penttilänrannassa. Sinne on istutettu yli sata eri pensasruusulajiketta ja lisäksi muita koristekasveja. Yksittäisiä ruusupensaita on noin 900. Kaupunki on rakentanut puiston paikallisten lionsklubien aloitteesta ja lionsklubilaiset ovat talkoovoimin istuttaneet ruusuistutukset puistoon keväällä 2016. Klubilaiset vastaavat edelleen ruusuistutusten hoidosta. Myös puutarhayhdistyksellä on alueella oma nimetty ruusuryhmä Rosa glutinosa-lajia (nystyruusu).

Puistoon pääsee Penttilän suunnasta kävellen tai pyörällä Suursahankatua pitkin, jonka alussa Penttilänkadulta käännyttäessä on autojen pysäköintipaikka. Hukanhaudan suunnasta puistoon pääsee Kuhasalonkadun kautta. Kadun päästä on kulkuyhteys ruusupuistoon johtavalle puistoreitille. Puistokävelyvastaavana on Kirsi Kortelainen, p. 050 359 0353.

 

Ma 13.7.2020 klo 18:00 tutustumme Kaksolan marjatilaan, Outokumpu.

Ma 13.7.2020 klo 18:00 tutustumme Kaksolan marjatilaan,  Outokumpu.

Kaksolan tila tarjoaa marjanpoimintaa, majoitusta, mehuasemapalvelua ja elämyksiä puhtaan ja luonnonkauniin Juojärven rantamaisemissa. Pienenä keitaana keskellä tilaa on luonnonmukaisesti hoidettu italialaisvaikutteinen yrttitarha, jossa on noin 50 mauste- ja lääkekasvia. Kaksosen suku on asunut tilalla vuodesta 1884 ja nykyinen isäntä Jaakko Kaksonen on heidän jälkeläisensä suoraan alenevassa polvessa. Pihapiirissä on säilynyt historiallisia rakennuksia kuten riihi, puimalato, aitta ja nuottakota. Vanha aitta palvelee tilapuotina ja tilamuseona.

Parkkeerausohjaus paikan päällä. Pihakävelyvastaavana on Kaija Mattila, p. 040 737 9747.

 

La 18.7.2020 Kainuun puutarhahelmet

La 18.7.2020 Kainuun puutarhahelmet

Lähdemme Joensuusta matkailupysäkiltä (Kirkkokatu) klo 7:00 kohti Sotkamoa ja Kajaania. Tämän jälkeen pysähdymme tarvittaessa Uuron ABC:lla, Kontiolahden kk:n linja-autoasemalla ja Juuan ABC:lla. Ensimmäinen vierailukohde on Korpijärven puutarha-arboretum, jossa nautitaan myöhäinen aamiainen ja tutustutaan arboretumiin. Timo ja Elina Niskasen ylläpitämässä viehättävässä puutarhassa on puita, vanhoja perennoja ja hedelmäpuita. Seuraava kohde on Sotkamon taimisto www.perhospuutarhuri.fi Perhospuutarhuri on erikoistunut kasveihin, jotka lisäävät luonnon monimuotoisuutta. Siellä kasvatetaan erityisesti perennojen taimia, mutta myös kaksivuotisia, kesäkukkia, köynnöksiä sekä puita ja pensaita. Lounaan nautimme Sotkamossa ravintola Messissä, josta lähdemme kohti Kajaania ja Elsa ja Samuli Jääskelän puutarhaa. Piha koostuu alueista, joissa kasvatetaan ruokaa, laitetaan ruokaa ja syödään ruokaa. Kaikki on itse tehtyä ja kierrätystä harrastetaan niin kasveissa kuin materiaaleissa. Jääskelöillä juomme myös kahvit ennen kuin lähdemme kotimatkalle. Joensuussa olemme noin klo 21:30.

Matkan hinta on jäsenille 57 euroa ja ei-jäsenille 77 euroa. Hinta sisältää linja-autokuljetuksen, aamupalan, lounaan noutopöydästä ja iltapäiväkahvit. Sitovat ilmoittautumiset Anja Turuselle viimeistään su 12.7.2020 joko sähköpostitse anja.m.i.turunen@gmail.com tai puhelimitse iltaisin ja viikonloppuisin p. 050 435 1537. Ilmoita samassa yhteydessä erityisruokavaliot ja jos toivot istumapaikkaa bussin etuosasta matkapahoinvointiin tms. liittyen. Matka järjestyy, jos lähtijöitä on 35. Mukaan mahtuu 48 henkilöä. Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla matka viimeistään su 12.7. yhdistyksen tilille P-K:n osuuspankki FI36 5770 0520 0113 44. Viestikenttään kirjoitetaan ’Kainuun puutarhamatka’ ja lähtijän nimi / lähtijöiden nimet. Pidätämme oikeuden mahdollisiin ohjelma- ja aikataulumuutoksiin.