Historia

Perustaminen

aapo-leskinenEnsimmäiset ajatukset oman puutarhayhdistyksen perustamisesta virisivät tiettävästi jo 1930-luvulla. Helmikuun 15. päivänä vuonna 1953 aikeet sitten konkretisoituivat, kun Joensuun Puutarhayhdistyksen perustava kokous pidettiin kauppapuutarhuri Salosen kotona Onttolassa. Kokousta johti alan keskusjärjestön Puutarhaviljelijäin Liiton edustaja konsulentti Aapo Leskinen.

Uuden yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin kaupunginpuutarhuri, puutarhateknikko Sylvi Knuuti, varapuheenjohtajaksi Vilho Salonen, sihteeriksi puutarhaopettaja ja kukkakauppias Helvi Oinonen ja varainhoitajaksi seurakunnan puutarhuri Väinö Erha. Johtokunnan täydensivät Hanna Soininen sekä varajäsenet Ida Tapanainen ja Hanna Männikkölä. Säännöt hyväksyttiin ja jäsenmaksuksi määrättiin 100 markkaa, lapsilta ja puutarhaharjoittelijoilta 50 markkaa.

Aate ja talous

tulppaaninayttely-1967Nuoren yhdistyksen toiminta oli vilkasta, mutta varojen puute vaivasi. Kokoustarjoilut hoidettiin nyyttikesteinä ja pitäjiin ehdotettiin yhdyshenkilöitä jäseniä värväämään. Myyjäisistä saadut tuotot mahdollistivat kuitenkin osallistumisen Puutarhaliiton vuosikokouksiin Helsingissä.

Vuonna 1957 yhdistyksen talous korjaantui huomattavasti Pienteollisuustalon aulassa pidetyn ensimmäisen näyttelyn myötä. Kävijöitä näyttelyssä oli 1500, ja tuotto yli 200 000 markkaa – hieno saavutus kolmenkymmenen jäsenen yhdistykseltä. Pari vuotta myöhemmin aloitettiin vuosittaiset pyhäinpäivän seppeleentekotalkoot. Tämä seppeleenmyynti jatkui aina vuoteen 2000 saakka.

Vuonna 1959 Joensuun Puutarhayhdistys kutsuttiin Helsingin puutarhanäyttelyn näyttelytoimikuntaan tavoitteena maakunnan tuotannon esilletuominen. Paikan päällä näyttelyssä esittäytyminen kariutui voimavarojen puutteessa, mutta sen sijaan lahjoitettiin näyttelypalkinnoksi puoli tusinaa hopeisia jälkiruokalusikoita, vieläpä Joensuun vaakunalla koristeltuja!

Huvi ja hyöty

25-vuotisjuhla-19781980-luvulla retkiä alettiin tehdä kotimaan kohteiden lisäksi myös ulkomaille. Hollanti, Ranska, Tanska, Ruotsi, Italia, Baltia ja Venäjän lähialueet kiinnostivat jäsenistöä, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet aina mukaankaan. Retkien lisäksi yhdistyksen toimintaan ovat alusta lähtien kuuluneet olennaisena osana luennot, kurssit, näytökset ja talkoot. Pihakilpailuja on järjestetty vuodesta 1969 alkaen sekä yksin että alkuvuosina yhdessä kaupungin kotitalouslautakunnan kanssa.

1980-luvulla yhdistyksessä oli jo yli 200 jäsentä, ja nimikin muutettiin Joensuun Puutarhayhdistyksestä Pohjois-Karjalan Puutarhayhdistykseksi. Puutarha-alan kasvun innoittamana järjestettiin vuosina 1985, 1988 ja 1995 Urheilutalolla omat Karjalan Ruusu -näyttelyt. Ensimmäiseen Karjalan Ruusu -näyttelyyn valmistui myös joensuulaisen Leea Waseniuksen suunnittelema yhdistyksen ruusuaiheinen logo. Vuonna 2009 Kuopion, Pieksämäen ja Joensuun puutarhayhdistykset yhdistivät voimansa ja kokosivat entistä laajemman puutarhanäyttelyn Kuopioon teemalla Vehreä Itä-Suomi.


Lähde: Reima Karetie. 2003. Pohjois-Karjalan Puutarhayhdistyksen historiaa.